Gyermekek intelligenciája

A gyermekekhez való nevelő célzatú kapcsolatról írok saját tapasztalataim alapján.

Amíg nem megfelelő a gyermekeknek az érzelmi intelligenciája, addig semmilyen felelősség érzetük nem fog kialakulni, sem gyermek sem felnőtt korban. Ékes példa a mai világ. Mindenki tologatja a nevelés, a koordinálás felelősségét magától. Szülő, tanár, közösségi nevelők. Tisztelet a kivételnek!
A koordinálásra, a jó és rossz közötti különbségre, a nevelő célzatú tiltásra vagy épp utasításra igen is szüksége van minden gyermeknek. De, ami még nagyon fontos a példa, és a tekintély. Ha egy nevelőnek kellő tekintélye van, jó példát és felelősség tudatot vetít ki magáról, akkor az a gyermekközösség jó irányba fog menni. Hozzá teszem, ha otthon a teljes ellentétét látja a gyermek, akkor egy káosz és anarchia is kialakulhat a gyermekben, mert nem tudja eldönteni melyik viselkedési formát, mikor és hogyan gyakorolja, ha kettősségben él. Ha az SQ-ja lelki intelligenciája jól fejlődött ki, akkor a jó irányt válassza. Ha ez korlátozva van, sekélyes környezettel, amiben több időt tölt el, mint a felelősségteljes környezetben, akkor egyértelmű a válasz, nagyobb eséllyel fog a deviáns viselkedés irányába tartani.
Vallom azt, hogy a nevelésben lévő közvetlen, ám de tekintély, felelősségteljes és színes nevelés, egy jobb társadalmat hoz létre, mint amiben ma a gyermekeknek nagy részét tengetik, mint neveli az iskolarendszer és a szülők nagy hányada. Természetesen tisztelet a kivételnek! Minél több szülői felelősségre lenne szükség, az által, hogy segítő előadásokra járjanak, kurzusokat hallgassanak és folyamatosan képezzék magukat. Aki gyermeket vállal, kell rá időt szakítani. Tudom sok munka mellett…
Időt kell szakítani rá. A gyermekvállalás nem egy tárgy, amit bármikor a falhoz lehet támasztani .
Személy szerint nincs gyermekem még is ilyen cikket írok, az abból fakad, hogy, amit én kaptam nevelését a szüleimtől, azt felnőtt fejjel tanulmányoztam át. Ezért is sikerült életben maradnom, több alkalommal, jól jártam.

A mai világ abba az irányba ferdült el az , hogy ne korlátozzuk a gyereket, mert akkor magába fordult, korlátolt lesz. Egy arany középút, amit meg kellene közösen az oktatási rendszernek és a szülőknek találni.

Ehhez kívánok minden szülőnek és leendő szülőnek kitartást és sok sikert!

Jácint